Bananin puding po tajsko - Khanom Kluay

bananin puding po tajsko

Sestavine:
2 skodelici riževe moke, 1 in pol skodelice tapiokine moke, ena čajna žlička soli, 2 in pol skodelice kokosovega mleka, 2 skodelici zmečkanih banan, 1 skodelica sladkorja
Priprava:
Riževo in tapiokino moko zmešajte s kokosovim mlekom, dodajte sladkor, sol in zmečkane banane. Dobro premešajte in vlijte v aluminijaste modelčke. Kuhajte na pari 20 minut. Posujte s kokosovo moko, okrasite s koščki banane, ohladite in postrezite. Dober tek!

Azijska solata s sezamom

Azijska solata s sezamom

Sestavine:
sezamov solatni preliv
ali
1 jedilna žlica sezamovega olja, 1 jedilna žlica belega sezama, 2-3 jedilni žlici riževega kisa, 1 jedilna žlica sojine omake, 2 jedilni žlici sladkorja
Priprava:
V majhni posodici zmešajte rižev kis, sojino omako in sladkor. Dodajte beli sezam in sezamovo olje in dobro premešajte. Po želji lahko dodate tudi narezanega piščanca, tuno ali rakce.

Dober tek!

Govedina po mongolsko

mongolska govedina

Sestavine:
250g na tenko narezane govedine, 2 jedilni žlici jedilnega olja, 2 stebli pora ali šalotke (narezano po diagonali), ščepec narezanega ingverja, 3 stroki česna (narezani na tanke rezine)
Marinada:
1 žlička koruznega škroba, 1 žlička sojine omake, 1 žlica vode, 1 žlička kitajskega vina za kuhanje (riževo vino ali vino Shaoxing)
Omaka:
2 žlički ostrigine omake, 2 žlici sojine omake, pol žličke temne sojine omake, ščepec belega popra v prahu, 1/4 žličke sezamovega olja, 1 žlica sladkorja (ali po potrebi), sol (po potrebi)
Priprava:
Najprej vsaj 30 minut marinirajte rezine govejega mesa. Medtem v posebni posodici pripravite omako tako, da vse sestavine za omako zmešate skupaj. V voku segrejte žlico olja ter dodajte marinirano govedino. Mešajte dokler ni napol pripravljena ter odstranite iz voka. Nato v voku zopet pogrejte žlico olja ter prepražite česen in ingver, dokler ne aromatizirata. Dodajte prej na pol pripravljeno govedino in omako. Mešajte, dokler ni meso do konca pripravljeno. Na koncu dodajte še por ali šalotko, premešajte in na hitro popecite ter po želji dodajte sol. Postrezite še vroče.

Sojine palčke

sojine palčke

Sestavine (za 6 oseb):
1 zavitek sojinih palčk, 2 jedilni žlici sezamovega olja, 2 stroka fino mletega česna, 1 jedilna žlica fino nasekljanega ingverja, 5 jedilnih žlic sojine omake, 1 jedilna žlica sladkorja, 1 jedilna žlica medu, 1/2 jedilne žlice paprike v prahu, 1/2 jedilne žlice rdečega čilija v prahu, 1/2 jedilne žlice soli, 1 jedilna žlica črnega popra, 2 jedilni žlici fino nasekljanega koriandra
Priprava:
Najprej sojine palčke prelijemo z vrelo vodo in jih namakamo dokler se ne zmehčajo. V ponvi segrejemo olje in dodamo sojine palčke. Na obeh straneh popečemo do zlate barve. Nato jih stresemo na krožnik ter jih narežemo na majhne koščke. V isti ponvi na olju prepražimo česen in ingver. Ko porumenita, dodamo sojine palčke, sojino omako, med, sladkor, sol, papriko v prahu, rdeč čili v prahu in prilijemo skodelico vode. Mešamo, dokler voda ne izhlapi. Nato po potrebi dodamo še malo soli ter poper in koriander. Postrežemo z listi drobno narezane zelene solate ter okrasimo s svežim koriandrom. Kot prilogo lahko zraven postrežemo še na pari kuhan Jasminov riž.

Chow mian (praženi špageti)

Praženi špageti

Sestavine:
250g praženih kitajskih špagetov, 50g na drobno narezanega svinjskega mesa, 5 olupljenih rakcev (kozic), 3 stroki nasekljanega česna, 1/2 skodelice naribanega zelja, 1/4 skodelice naribanega korenja, 1 žlica sojine omake, 1 žlica ostrigine omake, 1/2 žličke sladkorja, 1/2 žličke temne sojine omake, 2 žlici vode, 2 žlici jedilnega olja, 2 stebli šalotke (narežemo jo po dolžini), sol
Priprava:
Najprej špagete namakajte v hladni vodi približno 5 minut. Nato spirajte toliko časa, dokler ni voda bistra. Odvečno vodo odlijte in postavite na stran. Medtem v majhni skledi zmešajte vse začimbe. V voku segrejte olje, dodajte nasekljan česen in ga prepražite do zlato rumene barve. Dodajte svinjino in kozice in mešajte, dokler niso na pol pečeni. Dodajte rezance, začimbe in vodo. Mešamo, dokler se rezanci ne zmešajo z začimbami in skuhajo. Dodamo narezano šalotko, na hitro malo pokuhamo in dobro premešamo ter še vroče postrežemo.

Ma Po tofu

ma po tofu

Sestavine za 4 osebe:
340g trdega tofuja, 110g mlete svinjine, 1 žlica sojine omake, 1 ščepec koruznega škroba, 2 mladi čebuli, 1 strok česna, 2 žlici sezamovega olja, 1 in 1/2 žličke pekoče čili omake, 1 žlica teriyaki omake, 1 žlička popra
Priprava:
Tofu narežemo na 1 cm velike kocke. Mleto svinjino zmešamo s sojino omako in koruznim škrobom ter pustimo ležati 20 minut.
Mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na poševne rezine. Česen olupimo in drobno nasekljamo.
Vok dobro segrejemo in dodamo 2 žlici olja. Ko je olje že vroče, v vok dodamo čili omako in česen. Na hitro popražimo (pol minute) in dodamo mleto svinjino. Pražimo in mešamo, da meso zakrkne in porjavi.
Temperaturo znižamo, dodamo teriyaki omako in kocke tofuja. Kuhamo, dokler kocke ne porjavijo, kar lahko traja od 8 do 10 minut. Dodamo še nekaj žlic vode, popopramo in razdelimo na krožnike. Postrežemo.

Kitajska zelenjava z ostrigino omako

Kitajska zelenjava z ostrigino omako

Sestavine:
1 zavitek posušene kitajske zelenjave, 2 žlici jedilnega olja, 3 stroki fino mletega česna, 1 skodelica vode, pol jedilne žlice ostrigine omake
Priprava:
Posušeno kitajsko zelenjavo dobro operite in jo pustite na zraku, da se malo posuši. Na olju prepražite česen. Dodajte kitajsko zelenjavo in pražite približno 3 minute. Nato dodajte vodo, pokrijte vok in dušite 3 minute na zmernem ognju, da se zelenjava zmehča. Nato dodajte ostrigino omako, dobro premešajte in z vilicami na rahlo preverite ali je zelenjava že lepo mehka. Ke se zmehča, odstavite z ognja in postrezite še vroče.
Namesto posušene zelenjave lahko uporabite svežo. V tem primeru ni potrebno dodajati vode.

Poletna juha

juha z mungo fižolom

Sestavine (za 2 osebi):
zeleni mungo fižol (150g), posušene čebulice lilije (50g), sladkor (1-2 jedilni žlici), 800ml vode
Priprava:
Namočite zeleni fižol v soljeno vodo čez noč. Naslednji dan ga dobro sperite, dodajte posušene čebulice lilije, zavrite in nato na zmernem ognju kuhajte 40 minut. Dodajte sladkor, dobro premešajte in kuhajte še naslednjih pet minut. Ohladite na sobni temperaturi, potem pa z juho še za vsaj eno uro v hladilnik. Uživajte ohlajeno!